Truien van linnen

Als je aan truien denkt, denk je vast gelijk aan een ouderwetse gebreide trui gemaakt van echte schapenwol. Wol is een bekend materiaal voor truien. Andere bekende materialen zijn kasjmier, ook een wolsoort, en katoen, een plantaardige vezel. Maar er zijn meer materialen waar je truien van kan maken. Een daarvan is linnen. Linnen is een geheel natuurlijk materiaal, gemaakt van vlas. Linnen kent een indrukwekkende, lange geschiedenis dat teruggaat tot helemaal in het oude Egypte en Mesopotamiƫ. In de bijbel wordt linnen genoemd als de stof die de engelen dragen.

Een duur proces

Om het linnen uit het vlas te halen is een lang proces nodig. Na het oogsten wordt eerst het zaad van het stro gescheiden en moet het vlas rotten. Dit is zodat de vezels makkelijker loskomen. Daarna volgt een lang proces van de vezels eruit trekken, kammen en spinnen tot draden. Dit werd natuurlijk vroeger met de hand gedaan, maar nu gaat het allemaal machinaal. Maar vlas is geen makkelijke plant om mee te werken. Voor dit proces zijn speciale machines nodig. Hierdoor is het maken van linnen een duur proces geworden en is het materiaal zelf ook duur.

Linnen truien, ja of nee?

In het totale kledingproces van de wereld, neemt linnen maar 1% in, maar zijn een gewild materiaal. Linnen wordt vooral aangeprezen voor zijn milieuvriendelijkheid. Om goed linnen te kweken worden er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt dan bij katoen. Maar vanwege de dure prijs zijn linnen truien meestal te vinden in collecties van grote merken, als Tommy Hilfiger en Hugo Boss. Ze zijn ook te vinden in truien in combinatie met katoen. En linnen heeft zeker voordelen als materiaal. Tijdens hete dagen is linnen dragen een goede optie. Het voelt zeer licht, het ademt goed en droogt zeer snel. Het heeft wel de neiging tot sneller kreuken, maar veel mensen vinden dat juist de charme van het linnen.

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.